DIRECT NAAR:
Home
Inkomensbelasting
Hardeboom Actueel
Nieuwsoverzicht
Inloggen loondossier
INLOGGEN

Normbedrag gebruikelijk loon DGA 2023 naar € 51.000

Het normbedrag voor het gebruikelijk loon van een directeur grootaandeelhouder (dga) stijgt in 2023 naar € 51.000. Ter vergelijking, in 2022 was het normbedrag € 48.000.

Als dga moet je een loon ontvangen dat gebruikelijk is voor het niveau en de duur van jouw werkzaamheden. Als vuistregel geldt dat je het loon in 2023 moet vaststellen op het hoogste van de volgende bedragen:

 

a) 100% (en niet meer 75%) van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking; 

b) het loon van de meest verdienende werknemer binnen de onderneming of een daarmee verbonden lichaam;

c) het minimum van € 51.000.

 

Onder omstandigheden mag je het loon lager vaststellen. Dit geldt bijvoorbeeld bij werken in deeltijd of in verliessituaties waarbij de continuïteit van de onderneming in gevaar komt.

In 2023 is er nog een andere wijziging in de gebruikelijkloonregeling. Tot en met 2022 mocht je bij het vaststellen van het gebruikelijk loon onder punt a) nog uitgaan van 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Het verschil van 25% wordt de doelmatigheidsmarge genoemd. Deze marge is dus vanaf 1 januari 2023 verdwenen.

Wilt je meer weten over het gebruikelijk loon? Neem contact op met Erik. Ook voor andere vragen op het gebied van fiscaal advies staan wij graag voor je klaar.

Terug naar nieuws overzicht
Nieuws
Sponsoring
Vestigingen
Vacatures
Over Hardeboom